[ VIDEO ] MAKHLUK APAKAH YANG DILANGGAR KERETA INI?

Assalamualaikum.
#haikorunkk

Cuba bayangkan, kamu sedang memandu kereta tiba tiba muncul sesuatu dihadapan kereta.
Agak agak apa reaksi kamurang ketika itu?

Mungkin itulah yang dialami pemandu didalam video dibawah ini. Secara mengejut dia memberhentikan keretanya dan keluar mencari 'sesuatu' yang dilanggarnya. Puas mencari, pemandu tersebut gagal menjumpai apa yang dilanggarnya, tetapi hanya ada suatu benda bewarna putih dipercayai secebis kain.

Kejadian #paranormal ini dirakamkan oleh kamera litar tertutup dan didakwa berlaku di sebuah kawasan di Bandaraya Kuala Lumpur.

Benar atau palsu.
Tepulang kamurang untuk menilainya,


Dibawah adalah video tersebut;

+Powered by Youtube+

Oh ya, kalau gagal menengok video, still photo dibawah boleh membantu.
Semua gambar boleh diklik untuk lebih jelas;








Nota: Cemana tu boleh?




#Wallahualam

[ GAMBAR ] LAPORAN POLIS YANG TIADA KESEDARAN #YIZLUMIK

Assalamualaikum.
HaiKorunkk.

Gambar ni belum tahu la wujud ke tidak. Tapi jika ini berlaku, maka bolehlah kita cakap orang tua ini betul betul tidak sedar diri.

*kelik gambar untuk jelas*


Semoga allah memberikan hidayah kepada beliau.
Amin.








#OUT

[ GAMBAR ] #SELFIE TERAWAL DI DUNIA PADA 1909

Assalamualaikum.
#HaiKorunkk

Sekarang ni budaya camwhore atau bahasa barunya yang kini telahpun diiktiraf  - #selfie begitu popular dikalangan mereka yang mempunyai kamera pada telefon bimbit, malah pengguna kamera digital single lens reflects pun mampu merakamkan selfie.

Tetapi, tahukah korang, selfie ini sebenarnya bukan fenomena baru.

Dilaporkan, gambar selfie terawal dirakam di dunia ini dipercayai diambil pada tahun 1909 oleh Joe Byron di atas sebuah bumbung bangunan di New York. Joe Byron merupakan pemilik syarikat Byron telah merakam gambar itu bersama empat rakannya iaitu Pirie MacDonald , Kolonel Marceau , Pop Teras dan Ben Falk. 

Menerusi gambar itu juga, Joe dikesan sebagai jurugambar terawal yang telah merakamkan gambar sendiri yang kini menjadi satu kegilaan di kalangan pemilik akaun sosial macam istagram, fesbuk dan sebagainya.




*kelik gambar untuk lebih selfie*

Gambar selfie kumpulan jurugambar ini telah dipamerkan di Muzium Bandaraya New York untuk tatapan orang ramai.


Nota Kaki: Haaaa..
Main main lah ~~~








#DuckFace

INI KISAH LEFTENAN ADNAN SAIDI

Assalamualaikum.
#HaiKorunkk

Sepatutnya entry ini disiarkan pada 13 Febuari lepas, tapi diatas kesibukan dan tuntutan duniawi baru ini hari bole disiarkan. Penulisan ini diharap dapat menjadi sumber pengetahuan dan rujukan supaya kisah keberanian Lt. Adnan Saidi bersama kontinjen 42 orang anggota Askar Melayu yang telah bertempur mati matian untuk mempertahankan Permatang Pasir Panjang tida hanya kekal sebuah sejarah yang ditulis di dalam buku sahaja.


Adnan bin Saidi.

Atau lebih dikenali sebagai Leftenan Adnan Saidi, dilahirkan di Kg Sungei Ramai, Kajang, Selangor pada 1915. Merupakan anak sulung dalam keluarganya. Direkodkan juga dimana adik adinkya juga merupakan anggota tentera ( seorang meninggal akibat kapal dibom Tentera Jepun, 1939 dan seorang lagi terselamat dari peperangan dan kini bersara )

Ketika berusia 18thn, Adnan memasuki Rejimen Askar Melayu ( Malay Regiment ) dan di lantik ke pangkat Sarjan pada tahun 1936. Tidak lama kemudian dinaikkan pangkat kepada Kompeni-Sarjan-Major. 

Kemudian dihantar pula ke Singapura untuk menjalani kursus latihan pegawai yang membawa kepada pangkat Leftenan Muda. Setelah tamat kursus, beliau dilantik sebagai Ketua Platun ke-7, Kompeni C.

Lt. Adnan Saidi berkahwin dgn seorang guru agama dikampungnya, Puan Sophia Pakih Muda ( meninggal dunia pada 1949 ) dan dikurniakan tiga orang anak ( dua lelaki ; seorang perempuan ) - bayi perempuannya meninggal dunia selepas kejatuhan Singapura.

Kronologi Ringkas Pertempuran Permatang Pasir Panjang.

Pada tahun 1941 Lt. Adnan Saidi ditempatkan di Pasir Panjang, Singapura dan ketika Perang Dunia II semakin hampir, merupakan kali terakhir beliau bersama anak anak dan isterinya ( ketika ini sedang sarat mengandung anak ke 3 mereka )

Pada 13 Feb 1942, peprangan bermula dan Lt. Adnan Saidi bersama Kompeni C memberikan tentangan hebat sehingga memaksa Tentera Jepun berundur.

Pada tengah malam 14 Feb 1942 pula Lt Adnan dan Kompeni C diarahkan untuk ke Pt. 226 Bukit Candu. Pada petang 14 Feb, Lt. Adnan Saidi dan tenteranya berjaya menumpaskan sekitar 20 orang musuh dan ini memaksa sekali lagi tentera Jepun berundur.

Dua jam kemudian, tentera Jepun telah melancarkan serang besar besaran dalam bilangan tentera yang ramai. Serangan tersebut telah menumpaskan  Lt. Adnan Saidi, 27, Ketua Platoon No. 7 dan Kompeni C, Briged 1 Malaya . Dengan bilangan yang lebih kecil dan kekurangan peluru, Rejimen Melayu bertempur sehingga ke titisan darah terakhir dan dilaporkan lebih daripada 800 orang askar musuh telah ditewaskan oleh Lt. Adnan Saidi dan regimennya. 


Fail:Lt Adnan Saidi.jpg

( Leftenan ) Adnan bin Saidi
1915 - 1942
Juga kepada mereka yang terkorban dalam pertempuran ini.

Al Fatihah









#SALUTE

[ GAMBAR ] KERETA BERBULU MATA #RCW

Assalamualaikum.
#HaiKorunkkk

Hari ni hari ke 7 dalam tahun 2014 dan ini adalah entry pertama Blog GematriA.
Hahaha.. Just mao share satu gambar yang dikirim seorang kawan. Cekidaut! 

*kelik untuk lebih jelas*

Mesti owner kereta ni pempoan. Tak pun memang kereta Rozita Che Wan,
Hahahaha






#kbai

[ SENARAI ] NAMA KEDAI/PERSEORANGAN YANG MENIPU SECARA ONLINE DI MALAYSIA

Assalamualaikum.
#HaiKorunkkkkkk

Rata rata boleh dilihat ramai dikalangan kita lebih berminat dalam membeli secara atas talian ( online ) berbanding untuk pergi sendiri ke kedai kedai. Tambahan pula banyak blog blog yang menyediakan perkhidmatan pembelian atas talian ini.

Seperti di negara negara luar, pembelian atas talian ini memang menjadi kebiasaan dan perkhidmatan penghantaran mereka juga boleh dikatakan jujur, cekap dan cepat. Maka, di Mesia, kita masih boleh dianggap mundur dalam perkhidmatan begini, kerana masih ramai yang menipu dan ramai juga ditipu. Masih ada lagi makhluk di dunia ini suka mengambil kesempatan dalam berniaga baik secara langsung atau di alam maya. Macamana lah Mesia nak maju kalau berniaga pun mahu menipu. Untung mahu cepat. Kalau perniagaan orang lain maju, mulalah mau disatobaj. Haiyooo.

Berikut adalah nama kedai atas talian atau orang perseorangan yang dilaporkan telah menipu ramai pembeli atas talian;


  • Az Iman - Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google.
  • Assyaima Collection - Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila SMS tak reply.
  • Kartisha Little Bizhub - Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. Nombor telefon tak provided.
  • Jason / Ah keong / Yu Kam Lean - Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware.
  • Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets) - Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.
  • Wawa Najwa ZK’nas Lens - Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit.
  • Yanti Shaterz - Report by many people, mak kutu yang makan duit haram.
  • Babyrina - Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB. http://www.facebook.com/princess.babyrina | http://www.facebook.com/reena.colections | http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341 | http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena | http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts
  • Coachbagz Wonderland - Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.
  • Katty Eng - Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang.
  • Set Nona Roguy - Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena.
  • Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman - Report by many people, main kutu yang makan duit orang. More details :FULL NAME —> JULIANA SULAIMAN. NO IC —> 870207495266. NO HP —> 017656278. NO ACC —> CIMB ACC ( 1222-000-3976-201). ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760SBG JAYA SELGR
  • KIKI GAJET @Muhammad Shaz - Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265
  • Buabuai - Buaian Cukur Jambul - Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784
  • Rainbow House @ Chong Kar Ying - Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.
  • Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208 - Report by Faten Suhana dan Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang.
  • Jualan Mega @ Sarah by Mohd Jamaian - Report by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi.
  • Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol - Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.
  • Lens Collections - Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.
  • Nor Aymylia Bt Normazlin - Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k
  • Nellisa Abd Rahman - Reported by many people, mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu.
  • Bee florian @ Aizan Fong Abdullah - Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.
  • Rosidah Abdullah - Reported by many people, dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617
  • Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738 - Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.
  • Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad - Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.
  • Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab - Reported by many people, kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662
  • Korean Sweety Eye - Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall.
  • Kedai Saya @ Mohd Syazamie - Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja Court Mammoth, Penang dan jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi.
  • Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz - Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang.
  • Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin - Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap.
  • Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama - Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.
  • Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan - Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.
  • Tudung Abu Dhabi - Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.
  • Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections - Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.
  • Lim Anna - Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.


Dan ramai lagi yang boleh korank baca di laman facebook Senarai Penipu Online Malaysia Detail [scammer] ini. Sehingga entry ini ditulis, masih ramai mereka yang menjadi mangsa penipuan pembelian atas talian di laman tersebut.


Nota: Entry ini dibuat setelah melihat ramai dikalangan rakan rakan yang mula menggemari pembelian atas talian sebegini. Ada juga yang dah jadi mangsa dan masih ada lagi segelintir yang mungkin akan menjadi mangsa. 


Ini adalah peringatan buat anda.








SC.AM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

The Walkers

Advertorial

GematriA's Art™ Proudly Presents: Blog GematriA™ 2012 | Brought To You By: Blogger