(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

30 SECONDS TO MARS



By  Sic Fallacy     8/19/2010 08:26:00 PM    Categories,,, 


*Two moons on 27 August*

27th Aug the Whole World is waiting for...*

Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August.

It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles of earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons. The next time Mars may come this close is in 2287.

Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.


Sumber: EMAIL.
* dimana saia sering mendapat email ini, sejak dari 2003 lagi. Apa ini?


Baiklah, saia ingin meng'komen sedikit mengenai fenomena ini. Mari berlagak seperti Profesor! Yay!

Fenomena bulan kelihatan seperti menjadi dua ( 2 ) ini terjadi apabila Marikh berada 56 juta km daripada Bumi, dan jarak ini merupakan yang terdekat sejak hampir 60,000 tahun. Pada ketika itu, Marikh kelihatan hampir 6 kali lebih besar daripada biasa. Namun 6 kali ini masih terlampau kecil untuk kelihatan sebesar bulan dengan mata kasar! Kekeliruan mungkin timbul kerana jika kita melihat Marikh menerusi teleskop berkuasa sekitar 75x zoom, ia akan kelihatan cukup indah dan besar, seolah-olah sebesar Bulan di langit. Tetapi, kita perlu melihat Marikh menerusi sebuah teleskop untuk melihat keadaan demikian.

Adakah Marikh akan hanya dekat dengan Bumi setiap tahun? Jawapannya tidak. Marikh dan Bumi akan saling kejar-mengejar di dalam orbit masing-masing dan setiap 2 tahun 2 bulan, Bumi dan Marikh akan berada paling hampir antara satu sama lain. Oleh itu, tidak timbul persoalan Marikh dan Bumi berada dekat pada tarikh 27 Ogos setiap tahun!!

Jadual di bawah merupakan tarikh ketika Bumi dan Marikh berada hampir antara satu sama lain dari tahun 1999 hingga 2020.

  • 24 Apr 1999 Jarak 0.58 AU
  • 13 Jun 2001 Jarak 0.45 AU
  • 28 Ogo 2003 Jarak 0.37 AU
  • 7 Nov 2005 Jarak 0.47 AU
  • 24 Dis 2007 Jarak 0.59 AU
  • 29 Jan 2010 Jarak 0.66 AU
  • 3 Mac 2012 Jarak 0.67 AU
  • 8 Apr 2014 Jarak 0.62 AU
  • 22 Mei 2016 Jarak 0.50 AU
  • 27 Jul 2018 Jarak 0.38 AU
  • 13 Oct 2020 Jarak 0.42 AU

(Kiraan oleh Skymap Pro versi 8)

* 1 AU merupakan skala jarak antara Bumi dan Matahari *

Jika diperhatikan, teda tarikh ulangan August 27-28 waktu berlaku fenomena 2 bulan ini.
Dan ini bermakna, fenomena Marikh menjadi sebesar Bulan pada tarikh August 27th nanti adalah PALSU!



Nota kaki: Macamana Neyra Shazeyra? Maw berdebat tentang ini?

Muahahahahaha.








E.N.D


About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

4 comments:

neyra shazeyra said...

mmg fake. even fenomena yg diorg kata ade 2 matahari aritu pon mmg dah sahkan fake. dun believe it too so takde apa yg nak di debatkan. even my list for this month pun takde pasal ni rasanya:

3hb - Bulan fasa separuh akhir
10hb - ijtimak bulan
11hb - bulan perigee
13hb - meteor perseids memuncak
17hb - bulan fasa separuh awal
25hb - bulan penuh
25hb - bulan apogee

takde kan? hahhahaha
boleh tgk entry ni: http://www.ieyra.com/2010/08/perseid-meteor-shower.html

every month mmg akan ade post pasal fenomena for a month.

ni sape suh percaya ade 2 bulan? my dad akak informed me 1st if ade phenomena pelik sbb office dia akan dapat tau dlu. gyahahahhaha!!



BLUEKKKKK !!!! suka hati ajak debat

GematriA™ said...

bwahahahaha.. ini taw sudah. ingat mw bt entry part 2 paal ini. tapi dicomment ada yang rajin mw tulis sudah. jadi,terus ke entry lain. miahahahahaha.

neyra shazeyra said...

wakakakakakaka lempang kang! lepas ni nak comment mcm tulis entry la. ala2 co-writer tetibe kan? hahaha

atokk said...

patutlah tak jumpa pun...


Translate