(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

ADA APA DENGAN PENTAGRAMBy  Sic Fallacy     1/13/2011 12:04:00 AM    Categories,,, 
Assalamualaikum.
Kamurang tentu tahu tentang ' Pentagram ' bukan?
Lambang yang digunakan oleh pengamal-pengamal ritual sesat, seperti yang diamalakn oleh pengikut TEGAR black metal. Lambang ini juga biasa dilihat dalam filem-filem berunsurkan mistik, seram, ataupun sihir. Mungkin, ada juga diantara kita, yang masih belum mengetahui apa itu PENTAGRAM sebenarnya.


Jika dilihat dari gambar, Pentagram adalah lambang yang mempunyai 5 bucu, dan terdapat kepala kambing didalamnya. Menurut wikipedia dengan keyword ' pentagram ' ;

" Pentagram digunakan secara simbolis pada masa Yunani kuno dan Babilonia. Pentagram dihubungkan dengan dunia sihir, dan banyak orang yang mempunyai kepercayaan paganisme mengenakan kalung berbentuk pentagram. Agama Kristian pernah menggunakan pentagram dengan umum untuk melambangkan lima luka Jesus, namun umat Kristian saat ini mengaitkan bentuk tersebut dengan Syaitan. Meskipun begitu, kebanyakan orang yang menggunakan bentuk ini bukanlah pemuja Syaitan "

Yang pastinya, mengenai 5 luka Jesus ini, hanya sedikit dapat dikaitkan, contohnya, 5bucu pentagram, mewakili 5 luka Jesus ketika di'salib'kan. Tetapi, jika pentagram ini dikaitkan dengan amalan pujaan Syaitan, terdapat hampir 100% dalam pencarian dalam internet menyokong perhubungan antara pentagram dengan amalan satanisme.

Secara geometrinya, pentagram ini adalah golden proportion ( perkadaran emas - betulkan saia jika silap ) dan akhir sekali, mengapa ada kepala kambing didalam'nya?

Kepala kambing adalah simbolik kepada Baphomet, salah seorang Knight of Templar. Ada juga yang mendakwa, kepala kambing itu adalah Lamb of God, yang diminum darahnya sebagai tanda menghormati Baphomet, lambang agong satanisme.

* baphomet *

 

if you 555, 
then i'm 666.

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

7 comments:

neyra shazeyra said...

info

GematriA™ said...

neyra: tapi..rasa blm lengkap ni masih. ada ni ketinggalan lgi. nnt updated lain lah. huhuhuhuhu

Finie Ramos said...

if you 666~ I'm 6969~ hahaha ... Nice post

tengkorakemas said...

mcm pernah dgr last tu..lagu slipknot kan?

kalau dalam movie yg ada pemujaan memang wujud pentagram siap ada lilin lagi

GematriA™ said...

finie ramos: huhuhu.. 6969 lh pula.
erk? trimas2..tengkorakemas: yes sir, indeed. itu lagu slipknot tu.
ermm.. ada byk movie yg bikin begitu, ada lilin disetiap bucu bintang itu.
pernah ada pengalaman masa bikin paranormal research dulu, ada sebuah rumah kosong, dalamnya penuh pentagram, dan di atas lantai ada pentagram merah, ada bekas seperti lilin dibucunya.

fiezah91 said...

ada sambungan x? info nih

GematriA™ said...

fiezah91: bah.. ada ni.
errr.. kaitan pentagram dalam freemason.


Translate