(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

[ BREAKING NEWS ] PERHATIAN KEPADA PARA BLOGGER



By  Sic Fallacy     4/19/2011 11:54:00 PM    Categories,,, 
Assalamualaikum.
Mungkin berita ni lama sudah. Tapi baru sekarang saia dapat online, dan bila baca latest entry Blogger Buzz; An Important Note About Legacy Accounts. Terkejut. Blogger maw tamat perkhidmatan pada June 25th 2011? OhTidak!
 Tapi, bila merujuk ke beberapa belog rakan-rakan lain, fahamlah sekarang. Pada kamurang yang login blogger dengan menggunakan email account selain Gmail ( cth: Hotmail, Yahoo Mail, etc ) akan menghadapi masalah besar dimana account dan belog kamurang akan dimansuhkan sama sekali. Begitu juga dengan kamurang yang teda pernah login blogger sejak 2007. Kira ini macam operasi pemutihan lah kononnya.
Takut? Jangan risau, pihak Google berbaikhati untuk memberikan kamurang peluang untuk meng'update dan memindahkan permission account blogger kamurang ke Google dan Gmail sebelum June 25th 2011 nanti.

Cara-caranya memindahkan akaun

1. Daftar dulu akaun Gmail bagi yang belum ada.

2. Kemudian .. sign ini blog seperti biasa. (Cth; guna email Yahoo).

3. Klik pada bahagian Setting & Permission; dan kemudiannya klik Add Authors

4. Kemudian masukkan email Gmail anda dan klik Invite.

5. Seterusnya login akaun Gmail tadi.

6. Tengok kat inbox. Kalau ada email jemputan. Klik link untuk pengesahan .

7. Kalau ada notis  "To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here". Terus klik 'Here' dan paparan dashboard blog anda akan muncul.

8. Seterusnya .. logout akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula-mula tadi ( Email Yahoo )

9. Klik kat Settings & Permissions
 
10. Kat situ anda akan nampak ada nickname dan email baru yang anda add sebentar tadi sebagai author.

11. Klik kat grant admin privileges.

12. Dah siap .. seterusnya anda boleh try log in blogger menggunakan email gmail baru.

13. Kalau dah betul-betul yakin anda boleh menggunakan nikname baru. Seterusnya anda boleh delete nickname dan email lama.

* Kredit untukBelog Cik Anastasyea untuk tips ini *

Jadi, lepas June 25th 2011 nanti, jangan merungut dan bising-bising bila belog dan blogger account kamu teda!Banyak belog bagi peringatan begini sudah!















SIGN.OUT

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

10 comments:

neyra shazeyra said...

hehehe :p nasib mmg guna gmail

GematriA™ said...

neyra: ehehehe..
klu lain tentu tutup babyeyra.blogspot.com kamu sudah.. eh..ieyra.com kamu..
lalalala

tengkorakemas said...

yeay!memang guna gmail! love gmail xD

neyra shazeyra said...

koaja la tuuuuu! grrrr~

echaRierie said...

kecewa sa lps buat semua ni ari 2..
hilang semua blog yg sa folo trus kena folo org balik..aduyaii..
hehe~

GematriA™ said...

Sir TengkorakEmas: hahaha.. setuju!
love gmail!

GematriA™ said...

neyra: Bwahahaha..
koaja meh?

GematriA™ said...

echaRierie: ehehehe..
kasian tu buss..
ndapalah, jgn lupa follow blog sa ni tauk!

neyra shazeyra said...

wekkkkkk takkan di tutup :p

GematriA™ said...

neyra: hahaha..
eh..salah..
gumuk! sila duduk diam sana siring..
syuhh..syuh..


Translate