(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

IKRAM ISMAIL, IDOLA PENCETUS IDEA CREATIVE.



By  Sic Fallacy     4/14/2011 03:09:00 AM    Categories,,, 
Assalamualaikum.
Setiap minat mesti ada yang kita anggap sebagai pencetus atau sumber inspirasi dalam kita menjayakan sesuatu minat itu. Sama seperti saia. Minat saia terhadap fotografi kian mendalam pada tahun 2002, sejak mula melihat hasil kerja seorang jurugambar profesional, IKRAM ISMAIL.

Apa yang menarik adalah, beliau mempunyai idea-idea creative dalam teknik penggambaran. Lebih-lebih lagi untuk upacara perkahwinan. Dan beliau sangat dikenali dengan teknik " Story Album " dalam setiap sessi penggambaran majlis perkahwinan. Sehinggakan beliau menjadi " jurugambar perkahwinan pilihan " selebriti Malaysia. Seperti contoh Dato' Siti Nurhaliza, Aleeza Kassim, Erra Fazira dan ramai lagi.


Sedikit info tentang IKRAM ISMAIL.
Beliau memulakan karier sebagai jurugambar sejak tahun 1991 di Corporate Ideas. Kemudian berpindah ke Syarikat penerbitan, Berita Publishing sehingga tahun 2006.
Dan sekarang, beliau sudah menubuhkan syarikatnya sendiri, Ikram Ismail Photography.




Paling membanggakan adalah, saia berkesempatan untuk bekerja dengan beliau pada tahun 2003. Dimana ketika itu saia berada di semester ke-2 sessi pembelajaran, dan saia dan seorang lagi raka sekelas, Pijoy, ditempatkan di Unit Fotografi Berita Publishing sebagai Jurugambar Pelatih. Biarpun hanya dalam jangkamasa singkat, banyak ilmu yang dipelajari dari beliau. Oh! begitu juga dengan ketua unit, Encik Kahar, jurufoto yang lain, macam Abg. Wan, Abg. Nasir, Abg. Zali dan senior saia, Jasmin. 
Eh! teda lupa kepada Kak Wan Sabariah kerana memberi peluang kepada saia untuk menjadi penulis " bidan terjun " untuk majalah i-Remaja
Aisey.. lari tajuk sudah.
Ehehehe..

Hasil kerja creative Ikram Ismail dapat dilihat di laman web rasmi beliau. Halakan cursor kamurang ke SINI, dan kamurang akan dibawa ke Dunia Creative Ikram Ismail.

Sumber Gambar: Laman Rasmi Ikram Ismail.



Nota: Baik.
Off lappy..
Tidur.
Bisuk perlu kerja.











SALAM

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

8 comments:

neyra shazeyra said...

dia kacak. HAHAHHAA

GematriA™ said...

Neyra: dan beliau seorang suami kepada isteri dan bapa kepada anaknya. Lalala

eRza farEeha said...

cun la gmbaq..t erza kawen..gema tagkap gmbr ok.ahaa

GematriA™ said...

Erza farEeha: ehehe..sgt cantik tauk! Sgt respek sama IKRAM ISMAIL. Harap2 blh bjaya mcm dia satu hari nanti.

Erk?erza mw kawen? Bila?

HonEyBuNNy said...

style la semia pic neh...

GematriA™ said...

HonEyBuNNy: sangat stailo! tabik!

neyra shazeyra said...

ala.. puji je. tak kata nak ngorat. hahahahahahaha

Anonymous said...

Hehehe Ikram Ismail, assistant Radzi Omar, Protege Nasir n Kak Yati, start designer jadi photographer... Siapa tak kenal rugi...


Translate