(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH FOTOGRAFI GematriA™ ( siri 3 )By  Sic Fallacy     4/14/2011 02:32:00 AM    Categories,,, 
Assalamualaikum.
Berjumpa lagi selepas tamat kelas Siri 2.
Kini segmen " Selamat Datang Ke Sekolah Fotografi GematriA™ " diteruskan dengan siri 3.
Dimana saia ingin menyentuh subjek " Etika Dalam Fotografi "

Baik.
Mari mulakan.
Jurugambar dan masyarakat memang saling berhubungkait. Contohnya bila kita merakam potrait atau menggunakan manusia sebagai objek. Samalah juga kalau jika kamurang meminati senifoto landskap atau permandangan. Tentu seja berhubung dengan masyarakat, samada untuk mendapatkan informasi atau bantuan.

Maka, etika dalam fotografi sangat perlu dititikberatkan. Kebanyakan jurugambar kebiasaannya lebih gemar berbahas mengenai jenis kamera, pencahayaan, lensa dan pelbagai lagi yang berkaitan.

Apa yang ingin disampaikan disini, adalah etika dalam perhubungan, antara jurugambar dan masyarakat sekitar. Samada berhubung dengan model, masyarakat setempat mahupun dengan pembantu jurugambar. Dengan etika yang baik, tentu seja seni foto yang dihasilkan akan nampak cantik dan bererti selain akan disenangi oleh orang sekeliling dan mereka tentu sangat senang untuk menghulurkan bantuan jika diperlukan.

Maksud etika yang baik disini adalah seperti menghormati, merendah diri dan memahami. Seperti contoh, jika kita ingin merakam foto potrait, dan modelnya adalah wanita. Kita perlu menghormati dan elakkan dari memberi arahan kepadanya. Ini sangat penting, jika model tersebut kurang berpengalaman dalam memberi pose yang dikehendaki. Disitulah aspek menghormati ditekankan. Selain dari cuba untuk berkomunikasi dengan model dan cubalah untuk memuji dan ucapkan penghargaan setiapkali model tersebut berjaya memberikan hasil pose yang menarik. Secara teda langsung, ini akan membuatkan model berasa senang untuk memberi kerjasama dalam mempergayakan sebarang jua pose yang menarik. 

Untuk pengetahuan, saia lebih gemar bekerja di studio ( indoor ) atau outdoor secara sendirian tanpa dikelilingi oleh jurugambar yang lain. Kerana bagi saia, cara kerja sebegini adalah lebih mudah saia untuk berkomunikasi dengan model dan bila kita disenangi oleh model, tentu gambar yang dihasilkan tentu sangat menarik. Dan kerana ini jugalah saia hanya memberi senifoto potrait sebagai contoh dalam sessi kali ini.

Ingat, perlakuan seperti ini sangat diperlukan jika kamurang ingin berjaya dalam seni fotografi.


KELAS.TAMAT

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

5 comments:

neyra shazeyra said...

kelas yg bosan ye cikgu/ huwarghh

GematriA™ said...

Neyra: bila pemalas memang selalu bilang begitu. Bila maw pandai? haih~

izaRamos said...

ooo kmu ni fotografer ka? beznya

GematriA™ said...

izaRamos: ;-)

neyra shazeyra said...

takmo jd pandai cikgu. huwargghhh #mengantuk lah kelas ni


Translate