(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

WAR OF THE PHONE! ANDROID VS BLACKBERRY



By  Sic Fallacy     10/16/2011 01:17:00 AM    Categories,,, 
Assalamualaikum.

Mau review pasal handphone bersistem operasikan Android niari. Sebab setelah setahun menggunakan Samsung Galaxy S i9000, ber'firmware'kan Eclair 2.1 sehinggalah sekarang Gingerbread/Cyanogenmod 7 version 2.3.5 ( Gingerbread unofficial firmware ).

Banyak kehebatan dan keunggulan boleh didapati melalui Android ciptaan Google inc. ini.
Sebagai perbandingan, saia menggunakan handphone jenama Blackberry ( sebab terlampau ramai kawan-kawan yang menggunakan handphone ini ) dan dapat disenaraikan beberapa kehebatan Android dan boleh digunakan sebagai alasan untuk meninggalkan handphone Blackberry.



Performance.
Blackberry - Cepat dan stabil. Tetapi berlaku juga phone-hang ( atau kata kawan sa - matikeras. Huhuhu ) dan perlu mencabut keluar battery untuk force close. Yang paling tension bila menggunakan BB adalah, proses re-boot'nya mengambil masa yang saaaaangat lama.
Android - Semuanya sungguh pantas. Belum perna dilihat ada keluhan daripada pengguna Androidphone mengenai phone-hang yang memerlukan battery dicabut keluar. Dan proses re-boot Androidphone adalah sangat cepat.

Battery.
Blackberry - tia dinafikan, penggunaan battery BB sangat luar biasa. Eya. Memanglah wajar pujian boleh diberi, sebabnya, BB tia banyak melakukan proses aplikasi berbanding Androidphone.
Android - Pening juga memikirkan cara untuk memanjangkan lagi lifetime battery untuk Androidphone ni, walaupun ada banyak aplikasi ( .apk ) yang dibina untuk memanjangkan usia battery androidphone. Sebabnya, kadangkala tiasampai seharipun battery akan empty. Tapi perlu diingat, Androidphone memang memerlukan penggunaan bateri dalam BANYAK hal. Contohnya, jika kamurang menonton video atau ber'web browsing lebih dari 1jam, semestinya itu memerlukan penggunaan battery yang lebih,kan?
* Ini kuiz, bolehkah handphone Blackerry kamu melakukan perkara yang sama selama itu? *

Email.
Blackberry - Email pada blackberry sangat diutamakan oleh RIM ( Research In Motion ). Dan sangat menyedihkan bila Gmail dioptimumkan penggunaannya di Blackberry. 
Android - Apa yang mau kamurang ragukan dari Gmail buatan Google yang digunakan pada Android yang juga dibina oleh Google?

User Interface ( UI )
Blackberry - Membosankan! Cukup.
Android - Dijamin. Kamurang tia pandai bosan bila menjelajah disegenap sudut Androidphone kamurang.

Web Browsing.
Blackberry - Sangat memenatkan. Ini diakui oleh pengguna handphone Blackberry sendiri.
Android - Disinilah kehebatan Android. Dan pastinya Android adalah paling menang diantara OS yang lain. Dan jika dibandingkan dengan Balckberry. Bagai langit dan bumi bezanya.

Application ( Aplikasi )
Blackberry - Memang Blackberry memiliki segudang besar aplikasi. Tetapi pada masa yang sama, iphone ( menggunakan iOS ) jauh meninggalkan Blackberry dalam pembinaan aplikasi. Jadi lebih baik melihat apa yang boleh dilakukan BlackBerry untuk terus ditinggalkan dibelakang iOS dan Android.
Android - Semakin banyak aplikasi yang dulunya hanya ada di iOS, kini ada versinya untuk Androidphone sudah. Maka pesaing sebenar Androidphone adalah iPhone, bukan BlackBerry.

Cukup.
Itu ja mau tulis. Kalau banyak-banyak mesti ada pengguna Blackberry sentap. Bwahahaha..
Tapi diingatkan, ini cuma pendapat seja. Kehendak untuk menggunakan apa jenama handphone sekalipun, itu hak kamurang.

Nota kaki: Ketika entry ini ditulis, ada 1 urang sedang menunjukkan rasa marahnya lalu ber'BBM bersama beberapa awek yang berjaya minta BBMpin'nya. 
Bwahahaha.. lantak lah ko!




ANDROID.RULES!

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

2 comments:

Bob Merley said...

Android is just awesome! It's a machineee!!!

GematriA™ said...

Bob Merley: ehehehe.. sangat ohsem kan? Lu guna androidphone jgk ke bro?


Translate