(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

MAKNA DISEBALIK KALIMAH "INSYA ALLAH"By  Sic Fallacy     3/23/2012 10:53:00 AM    Categories,,, 
Assalamualaikum.
Kuliyah pagi tadi membicarakan tentang kata kalimah "InsyaAllah" yang merujuk kepada jika ingin berbuat sesuatu perkara pada keesokkan harinya dengan izin Allah.


Seperti yang kita faham, kalimah "InsyaAllah" dilafazkan untuk menyatakan usaha atau kesungguhan akan tetapi keberhasilan pelaksanaannya di tangan Allah, seperti contoh: "InsyaAllah jika diizinkan Allah, bulan depan saya akan mengerjakan Umrah "

Kalimah "InsyaAllah" juga dilafazkan untuk menekankan sebuah kepastian. Sebagaimana sabda Nabi dalam doa ketika menziarahi pengkuburan ( Dan Kami InsyaAllah akan menyusul kalian wahai penghuni kuburan).

Namun kini kata kalimah "InsyaAllah" banyak disalahgunakan oleh segelintir ummat zaman kini. Dimana kalimah tersebut digunakan sebagai senjata untuk melarikan diri atau untuk menolak. Seperti contoh seseorang itu diundang ke sebuah majlis, lantas dalam hatinya dia tiamau untuk menghadirkan diri di majlis tersebut, maka iapun berkata, "InsyaAllah". Ataupun jika diminta bantuan lantas ia tidak berkenan, maka dengan mudah ia berlindung disebalik kata kalimah "InsyaAllah"
 
Fenomena begini amat menyedihkan tatkala kata "InsyaAllah" yang seharusnya untuk menyatakan kesungguhan malah digunakan untuk menolak atau melarikan diri.

"Dan janganlah engkau berkata mengenai sesuatu (yang hendak dikerjakan): “Bahawa aku akan lakukan yang demikian itu, kemudian nanti. Melainkan (hendaklah disertakan dengan berkata): “Insya Allah”. Dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa; dan katakanlah: “Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini"
(Surah Al-Kahfi ayat 23 dan 24)
 
 
Nota: Bagus juga ada Maher Zain, sebab sekurang-kurangnya ada juga terlahir kalimah "InsyaAllah" dari mulut ummat Islam di zaman selarang ini.

May this post be a reminder for us all.
Insya Allah.

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

1 comment:

Mariatul said...

Nice~ ^_^v


Translate