(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

[ GAMBAR ] PERMANDANGAN KUALA LUMPUR YANG SANGAT #RAREBy  Sic Fallacy     10/13/2013 12:45:00 AM    Categories,,, 
Assalamualaikum.
Fuh.. Fuh..
Eh #HaiKorunkkk

 Lama betul belog ni ditinggalkan berhabuk. Trimasla pada sape sape yang sudi lagi membaca entry lama dalam belog serba mengarut ni. Sebenarnya ini entry lama, untuk Hari Malaysia kot, tapi lama betul dok dalam draft. So hari ni dipublishkan jela terus.

Enjoice.

old Kuala Lumpur

*click gamar untuk lebih #rare*

Ringkasan tentang pembukaan Kuala Lumpur.

Mengikut sejarah, Kuala Lumpur telah bermula pada 1850-an, ketika ketua Melayu Klang, Raja Abdullah, mengupah buruh Cina untuk membuka lombong timah yang baru dan lebih besar untuk pelombongan bijih timah. Penambang mendarat di pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang untuk membuka lombong di Ampang, Pudu dan Batu.

Pada zaman awal, Kuala Lumpur mempunyai banyak masalah, termasuk Perang Saudara Selangor, ia juga berhadapan dengan penyakit dan kebakaran berterusan dan banjir. Sekitar tahun 1870-an, Kapitan ketiga Cina Kuala Lumpur, Yap Ah Loy, muncul sebagai pemimpin, dan bertanggungjawab terhadap pertumbuhan sistematik berikutnya bandar ini.

Beliau mula membangunkan Kuala Lumpur dari sebuah penyelesaian kabur kecil ke bandar perlombongan berkembang pesat. Pada tahun 1880, ibu negeri Selangor berpindah dari Klang yang lebih strategik berfaedah Kuala Lumpur.


Sumber: Google

Terima kasih kerana membaca entry ini. 
Sekian.

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

2 comments:

KY Atie said...

Sukalah..tengok gmbar2 lama ni...Alhamdulillah. ..negata kita aman damai

GematriA™ said...

@KY Atie kan. Nyaman je tgok dlm gambar2 tu


Translate