(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

[ SENARAI ] NAMA KEDAI/PERSEORANGAN YANG MENIPU SECARA ONLINE DI MALAYSIA



By  Sic Fallacy     12/12/2013 10:18:00 AM    Categories,,, 
Assalamualaikum.
#HaiKorunkkkkkk

Rata rata boleh dilihat ramai dikalangan kita lebih berminat dalam membeli secara atas talian ( online ) berbanding untuk pergi sendiri ke kedai kedai. Tambahan pula banyak blog blog yang menyediakan perkhidmatan pembelian atas talian ini.

Seperti di negara negara luar, pembelian atas talian ini memang menjadi kebiasaan dan perkhidmatan penghantaran mereka juga boleh dikatakan jujur, cekap dan cepat. Maka, di Mesia, kita masih boleh dianggap mundur dalam perkhidmatan begini, kerana masih ramai yang menipu dan ramai juga ditipu. Masih ada lagi makhluk di dunia ini suka mengambil kesempatan dalam berniaga baik secara langsung atau di alam maya. Macamana lah Mesia nak maju kalau berniaga pun mahu menipu. Untung mahu cepat. Kalau perniagaan orang lain maju, mulalah mau disatobaj. Haiyooo.

Berikut adalah nama kedai atas talian atau orang perseorangan yang dilaporkan telah menipu ramai pembeli atas talian;


  • Az Iman - Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google.
  • Assyaima Collection - Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila SMS tak reply.
  • Kartisha Little Bizhub - Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. Nombor telefon tak provided.
  • Jason / Ah keong / Yu Kam Lean - Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware.
  • Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets) - Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.
  • Wawa Najwa ZK’nas Lens - Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit.
  • Yanti Shaterz - Report by many people, mak kutu yang makan duit haram.
  • Babyrina - Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB. http://www.facebook.com/princess.babyrina | http://www.facebook.com/reena.colections | http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341 | http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena | http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts
  • Coachbagz Wonderland - Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.
  • Katty Eng - Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang.
  • Set Nona Roguy - Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena.
  • Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman - Report by many people, main kutu yang makan duit orang. More details :FULL NAME —> JULIANA SULAIMAN. NO IC —> 870207495266. NO HP —> 017656278. NO ACC —> CIMB ACC ( 1222-000-3976-201). ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760SBG JAYA SELGR
  • KIKI GAJET @Muhammad Shaz - Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265
  • Buabuai - Buaian Cukur Jambul - Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784
  • Rainbow House @ Chong Kar Ying - Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.
  • Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208 - Report by Faten Suhana dan Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang.
  • Jualan Mega @ Sarah by Mohd Jamaian - Report by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi.
  • Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol - Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.
  • Lens Collections - Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.
  • Nor Aymylia Bt Normazlin - Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k
  • Nellisa Abd Rahman - Reported by many people, mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu.
  • Bee florian @ Aizan Fong Abdullah - Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.
  • Rosidah Abdullah - Reported by many people, dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617
  • Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738 - Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.
  • Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad - Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.
  • Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab - Reported by many people, kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662
  • Korean Sweety Eye - Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall.
  • Kedai Saya @ Mohd Syazamie - Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja Court Mammoth, Penang dan jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi.
  • Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz - Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang.
  • Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin - Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap.
  • Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama - Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.
  • Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan - Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.
  • Tudung Abu Dhabi - Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.
  • Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections - Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.
  • Lim Anna - Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.


Dan ramai lagi yang boleh korank baca di laman facebook Senarai Penipu Online Malaysia Detail [scammer] ini. Sehingga entry ini ditulis, masih ramai mereka yang menjadi mangsa penipuan pembelian atas talian di laman tersebut.


Nota: Entry ini dibuat setelah melihat ramai dikalangan rakan rakan yang mula menggemari pembelian atas talian sebegini. Ada juga yang dah jadi mangsa dan masih ada lagi segelintir yang mungkin akan menjadi mangsa. 


Ini adalah peringatan buat anda.








SC.AM

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

7 comments:

neyra shazeyra said...

nasib baik ittew jual tudung xde org report mcm ni :p

GematriA™ said...

untunglah.
Wkwkwkwkwkw

cEro said...

Pergh! Seb bek aku tak terjebak dgn kancah jual beli online ni....
Byk benor penipunya...

neyra shazeyra said...

diam ar sana. duk diam2

Anonymous said...

0I6-6001654-mengaku nama ooi tung kah ahmaed tapi bila buka apps wechat nama nevethan,gambar kat wechat orang india
158118271239-Maybank law ching
7615941408-Cimb zulkifli bin yeop
112308061903-Maybank tijjani murtala sani
7052526535-Cimb David francis A/L. harimuv dass
8881010136586-Ambank R Ridhuan bin Ibrahim
Ni semua no akaun bank yang scammer beri
Menipu orang kat mudah.my

Anonymous said...

PENIPU BESAR JUAL BELI EMAS NOR A’SHEDAH BINTI JAMALUDIN @ YUSOF IC 710125105612 DAN SUAMI TOK BELAGAK @ HANARUDIN BIN BAHARUDIN NO. K/P 650109085517 ALAMAT NO. 10 A, JALAN ANGGERIK VANILLA 31 AF/AF, KOTA KEMUNING, 40460 SHAH ALAM, SELANGOR NO AKAUN PEMILIK SYARIKAT MBB DEP Marketing Sdn Bhd 5627 8605 9509
CIMB Darul Emas Perak Enterprise 8600 8300 77

Anonymous said...

Ya..saya mangsa terkena tipu,sekarang baru nampak comment you.
Ooi tung kah menjual di mudah.com.Tetapi bergelar sales manager menjual hp dari Changi Airport.Bank in dalam no. acc :Muhammad taufik 7030364236 cimb


Translate