(sic)fallacy

2: The [sic]ness Continues
Follow Me

[ GAMBAR ] #SELFIE TERAWAL DI DUNIA PADA 1909



By  Sic Fallacy     2/16/2014 09:59:00 AM    Categories,,,, 
Assalamualaikum.
#HaiKorunkk

Sekarang ni budaya camwhore atau bahasa barunya yang kini telahpun diiktiraf  - #selfie begitu popular dikalangan mereka yang mempunyai kamera pada telefon bimbit, malah pengguna kamera digital single lens reflects pun mampu merakamkan selfie.

Tetapi, tahukah korang, selfie ini sebenarnya bukan fenomena baru.

Dilaporkan, gambar selfie terawal dirakam di dunia ini dipercayai diambil pada tahun 1909 oleh Joe Byron di atas sebuah bumbung bangunan di New York. Joe Byron merupakan pemilik syarikat Byron telah merakam gambar itu bersama empat rakannya iaitu Pirie MacDonald , Kolonel Marceau , Pop Teras dan Ben Falk. 

Menerusi gambar itu juga, Joe dikesan sebagai jurugambar terawal yang telah merakamkan gambar sendiri yang kini menjadi satu kegilaan di kalangan pemilik akaun sosial macam istagram, fesbuk dan sebagainya.




*kelik gambar untuk lebih selfie*

Gambar selfie kumpulan jurugambar ini telah dipamerkan di Muzium Bandaraya New York untuk tatapan orang ramai.


Nota Kaki: Haaaa..
Main main lah ~~~








#DuckFace

About Sic Fallacy

Vanilla Android Code Ninja. [CLOCKWORK] Modder. Androidian. DUnified. XDA-University. Photography. CEO.

2 comments:

neyra shazeyra said...

so cute~~~~

sHie is Me said...

siot pfftt.. ada ke kaum lelaki suka selfie jugak? hahaha


Translate